www.prepelitebraila.freewb.ro

Cumparati CALITATE nu CANTITATE!

Incubatia

Ouale de incubat trebuie sa aiba o fertilitate de 90% si trebuie pastrate in cele mai bune conditiipe perioada de dinaintea incubarii(este recomandar sa fie tinute cu partea ascutita in jos).Ele trebuie pastrate intr-o camera cu o temperatura de pana la 10-15 grade si nu trebuiesc tinute mai mult de 10 zile de la datacolectarii.

Ouale de la miniferma noastra sunt atent selectionate prin mijloace specifice,pentru a fi eliminate cele mari(cu 2 galbenusuri),cele mici(rata de mortalitate ar fi foarte mare deoarece puii pot fi mici sau subdezvoltati) si nu in ultimul rand cele cu coaja crapata,sparta sau deformata.

Ouale pentru incubat trebuie sa fie curate,cu coaja intreaga,neteda si tare,sa prezinte o pigmentatie maronie bine distribuita,sa aiba cel mult 10zile si sa fie colectate de la custile unde se afla un mascul la trei femele de cel putin 10zile.

Perioada de incubare la ouale de prepelita este de 16-17zile.In acest timp temperatura in incubator,in primele 14zile trebuie sa fie de 38-38.5grade si umiditatea de 55-60% iar in ultimile 3 zile temperatura se poate cobora pana la 37grade iar umiditatea trebuie crescuta pana la 90% sau 100%daca este posibil.Umiditatea se poate realiza cat de cat usor prin incarcarea incubatorului cu apa pana la a doua alveola si prin stropirea oualor o data la 2 ore cu un pulverizator.Stropirea se realizeaza tot timpul in aceste ultime 3 zile chiar daca primii pui au inceput sa ciocneasca ouale.

Intoarcerea oualor se realizeaza de 2-3 ori pe zi in primele 14zile pentru a evita lipirea embrionului de pielita oului iar in ultimile 3 zile acestea nu se mai intorc ci doar se stropesc cu apa din abundenta pentru a crea umiditatea necesara si a evita uscarea cojii.Ouale puse la incubat nu se intorc in primele 24de ore.

Dupa ce au iesit primii pui este de preferat ca acestia sa nu fie scosi idn incubator ci lasati acolo macar 5-6ore pentru a se usca.Dupa scoaterea lor din incubator acestia se pun intr-un eclozor sau o cutie din carton in care este asezat un bec astfel incat temperatura din cutie sa fie de 37-38grade.Daca puilor le este bine ei stau rasfirati iar daca le este frig se aduna sub bec si acest lucru le dauneaza pentru ca ei se aseaza unii peste altii in forma de piramida si cei de jos mor prin sufocare,de aceea trebuie verificata temperatura si realizata prin ridicarea sau coborarea becului.In eclozor temperatura este mult mai usor de realizat deoarece aceasta se stabileste automat si se mentine pana cand va fi schimbata iarasi.

Dupa scoaterea puilor din incubator trebuie sa fie scoase si cojile pentru a permite celorlalti pui sa iasa mai usor avand mai mult spatiu.

Cresterea puilor de prepelita

Cresterea acestor pui este relativ usoara.Ei se pot pune intr-o maternitate facuta din placaj si plasa sau din orice tip de material doreste fiecare.In primele 2 saptamani podeaua maternitatii trebuie sa fie acoperita cu cartoane si rumegus pentru a evita ruperea gherutelor(utilizarea colilor de hartie sau carton neacoperite duce la spagatul prepelitei-deformarea picioarelor de la articulatie) iar temp sa fie undeva la 35-36grade(temperatura se poate face cu un bec sau cu eleveza).Dupa aceea se poate scoate cartonul si ei pot sta foarte bine pe plasa iar temperatura se scada in fiecare saptamana cu 1-2grade pana cand aceasta nu va mai fi necesara.In primele 24de ore nu trebuie administrata nici un fel de mancare puilor deoarece acestia trebuie sa isi inghita sacul vitelin,in schimb le putem da apa in care sa punem un complex de vitamine timp de 3-4zile.Pentru a evita inecarea puilor in apa se pot pune adapatori automate sau normale dar aici trebuiesc introduse pietricelesau bucatele mici de caramizi. Adapatorile si hranitorile trebuiesc iluminate 24h iar dupace incep sa oua iluminareea trebuie sa fie de 18-20h din 24h.

La varsta de 3-4saptamani ei pot fi mutati direct in custi pentru outoare deoarece incep sa isi schimbe penele si sunt capabili sa se hraneasca din adapatori asezate in afara custii(acest lucru este un avantaj pentru ca nu mai pot imprastia mancarea)

Pana la 3 saptamani ei trebuie hraniti cu furaj care sa contina proteina bruta in cantitate de 24-27%,pana la 6 saptamani trebuie sa contina 20-22% iar dupa 6 saptamani se poate administra mancare pentru outoare

Sexul puilor se popate determina dupa cel putin 3 saptamani de la iesirea din ou dar ne putem insela deoarece cocosii se pot dezvolta si mai tarziu.Femelele au pieptul pestritat iar masculii maro(ei se deosebesc cel mai bine la cloaca).

Daca crestem prepelita japoneza sortarea puilor o putem face de la 20-22 zile deoarece se cunosc iar din acest moment cocosii se pot creste cu alt tip de furaj  care are proteina bruta mai mica(16%)si asa reducem costul cresterii lor,iar femelelor le lasam spatiu mai mare de dezvoltare.

La celelalte rase de prepelite separarea se poate face abia dupa 38zile cand incepe maturizarea sexuala ca sa fim siguri ca am facut o selectie corespunzatoare.

Cocosii se pot sacrifica de la 40-50 zile daca sunt bine dezvoltati.La aceasta rasa de prepelite pasarea taiata cantareste in jur de 100-110gr buc.

Cresterea prepelitelor

Prepelitele trebuiesc puse in custi cel tarziu la 35zile pentru ca ele la 40-45zile incep sa oua si trebuie sa aiba timp sa se obisnuiasca cu acestea.Custile trebuie sa aiba o capacitate de maxim 50-60bucati fiecare,sa fie fabricate din sarma zincata sau plastificata pentru a permite igienizarea acestora cu usurinta si sa fie despartite in 2 pentru a evita ingramadirea acestora la mancare si apa.Cusca trebuie sa fie prevazuta cu hranitoare,adapatoare pentru apa simpla sau automata,tava pentru dejectie situata sub cusca si nu in ultimul rand jgheabul pentru oua care trebuie sa fie inclinat pentru a permite caderea lor si colectarea cu usurinta.

Pentru o productie buna de oua prepelitele trebuiesc hranite cu furaj special pentru ele(18%-20%proteina) care sa contina toate vitaminele,aminoacizii si mineralele necesare dar sa nu aiba in compozitia ei faina de peste,faina de oase sau faina de sange,cele din urma fiind interzise de lege si totusi intrebuintate de unii crescatori.

Prevenirea imbolnavirii prepelitelor depinde foarte mult de felull in care este dezinfectat locul in care sunt crescute,de dezinfectia custilor si de modul in care sunt crescute.Daca se observa ceva care da de banuit ele se scot cat mai repede din custi,se pun separat si se incearca cat mai repede posibil diagnosticarea bolii si inceperea tratamentului.Ca o masura de protectie este bine ca matca sa fie separata de restul pasarilor(puse intr-un rastel separat unde avem numai pasari pentru matca chiar daca sunt in aceeasi incapere cu celelalte).

Custile,adapatorile,hranitorile trebuiesc dezinfectate periodic,iar incaperea trebuie ferita pe cat se poate de insectesau animale care pot aduce microbi(pasarile moarte trebuiesc eliminate imediat pentru a evita cigulirea lor de catre celelalte).

De asemenea  factori importanti in productia de oua mai sunt:

-igiena care consta in curatarea tavitelor de apa  si a tavilor de dejectie in fiecare zi

- aerisirea spatiului unde sunt tinute pasarile

-lumina care trebuie prelungita timp de 18 ore cu becuri de 20w care trebuiesc situate in dreptul tavitelor de mancare si apa.


 

 

Ştiri

Oua de incubat rasa de carne

2013-07-30 21:58:31

Incepand cu 1 august punem la vanzare oua de incubat si pui de toate varstele de la rasa de carne auriu de manchiuria talia mare(400-450g).Va asteptam!

Premix

Premix prepelite    9lei/kg

Premix gaini            9lei/kg

Premix curcani        10lei/kg

Furaj gaini si curcani

Incepand cu 20-05 veti putea achizitiona furaj pentru pui de gaina , gaini de oua si carne precum si pentru curcani.

Va asteptam!

Newsletter